Hvordan vælger du den rigtige gjord til din hest?

En gjord er, kort fortalt, den rem, der holder sadlen på plads på hestens ryg. Gjorden sidder under hestens mave og bryst og er spændt fast med et spænde i begge sider af sadlen. Gjorden tjener derfor en vigtig funktion. Det er gjorden, der gør, at du kan sadle din bedste ven op og ride en dejlig tur.

Men en gjord er ikke bare en gjord. Der findes et kæmpe udvalg, både når det gælder mærker og varianter. Først og fremmest er dit valg af gjord afhængigt af, hvilken ridesportsdiciplin du dyrker. Rider du dressur, skal du have en dressurgjord. Dyrker du ridebanespring, skal du have en springgjord. Men herudover er der også en række andre forhold, som du skal være opmærksom på. I denne artikel kigger vi på, hvad du ellers skal være opmærksom på, når du køber en gjord.

Gjordkrampe kan være et problem

Gjordkrampe betyder, at hesten får en fysisk reaktion, når gjorden bliver spændt, eller når der rides med gjorden. Gjordkrampe kan både skyldes fysisk ubehag ved at gå med gjorden, men det kan i nogle tilfælde også skyldes adfærdsmæssige problemer, som hesten har. Nogle heste er mere sensitive end andre, når det gælder om at få gjorden på. Derfor er det meget vigtigt, at din hest får en gjord, som passer til hestens fysiologi.

Vælg en gjord der matcher din hest

Hvis du har en hest, der er sensitiv i forhold til gjorden og måske har tendens til gjordkrampe, er et godt valg en gjord med en gelé-pad eller et andet trykfordelende materiale, således trykket fra gjorden bliver fordelt på hele hestens brystkasse. Lammeskindsgjorde er også et rigtig godt valg i forhold til heste med tendens til gjordkrampe. Lammeskindet er et naturmateriale, som er med til at fordele trykket fra gjorden på hele brystkassen, herved undgår du at hesten får gnavsår og ubehag fra gjorden.

Hvor kan du købe en gjord til din hest?

Et godt sted at begynde jagten efter den perfekte gjord til din hest er på en af nettets mange rideudstyrsbutikker. Efterhånden er en stor del af handlen flyttet over på nettet, og rideudstyr er ingen undtagelse. Skulle gjorden ikke passe præcis til din hest, har du altid muligheden for at ombytte eller returnere den. Ifølge købeloven er der nemlig 14 dages returret – også selvom du handler på nettet. Derfor kan du ligeså godt udnytte de gode priser og det store udvlag på nettet, når du skal købe en gjord til din hest!